4 Μαρ 2018

Δεύτερη Kυριακή της Σαρακοστής 4/3/2018

Κυριακή Β' των Νηστειών σήμερα και η Εκκλησία θέλοντας να τιμήσει τη δεύτερη νίκη της Ορθοδοξίας εναντίον των αντιησυχαστών γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Στο κήρυγμα της ημέρας και με αφορμή το ευαγγελικό "αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι σου" τονίστηκε η τραγικότητα της αμαρτίας ως αποτυχίας να συμμορφωθούμε με το θείο θέλημα αλλά και η χάρη του Θεού που μας περιμένει και μας συγχωρεί. Προκύπτει έτσι το μεγαλείο του ανθρώπου για χάρη του οποίου ο Θεός περιμένει τον άνθρωπο για να τον αποκαταστήσει και να τον θεώσει, όπως τόνιζε ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.
Στο ναό μας σήμερα τελέσθηκε το 40ήμερο μνημόσυνο του πρωτοπρεσβυτέρου και εφημερίου του μητροπολιτικού μας ναού π. Παρασκευά Βαλταδώρου. Ο π. Παρασκευάς εργάσθηκε ως ιερέας και καθηγητής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως διευθυντής Γυμνασίου. Ξεκούραζε με το πετραχήλι του στο ιερό μηστήριο της μετανοίας και εξομολογήσεως πλήθη ανθρώπων οι οποίοι σήμερα ήρθαν αυθόρμητα και κατέκλυσαν το ναό για να τιμήσουν τη μνήμη του. Ο π. Παρασκευάς καθ'όλη τη διάρκεια της επί γης βιοτής του, κυρίως όμως τα τελευταία χρόνια που δοκιμαζόταν από την ασθένεια αποτελούσε παράδειγμα υπομονής, καρτερίας, ήθους χριστιανικού που δίδασκε και έπραττε για την εκούσια άρση του Σταυρού. Στις ώρες του μεγάλου πόνου ένα "δόξα σοι ο Θεός" έβγαινε συνεχώς από τα χείλη του βρίσκοντας παρηγοριά στη συνεχή μετάληψη των αχράντων Μυστηρίων.
Ασθενούντος και απόντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παύλου τη Θεία Λειτουργία και το ιερό Μνημόσυνο τέλεσε ο πρωτοσύγγελος π. Χριστοφόρος μαζί με τους ιερείς του ναού. Η μνήμη του μακαριστού π. Παρασκευά είη αιωνία.