3 Ιαν 2021

ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.ΠΑΥΛΟΣ, με το διάκονο και τους ιερείς του ναού λειτούργησαν την Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021 στον ιερό Καθρεδικό μας Ναό του Αγίου Νικολάου. Οκτώ μέρες από τα Χριστούγεννα και η Εκκλησία γιορτάζει την Περιτομή του Ιησού Χριστού και την μνήμη του αγίου Βασιλείου. Σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο κάθε αγόρι θα έπρεπε την όγδοη ημέρα από την γέννησή του να προσφέρεται στον Ναό και να λαμβάνει όνομα. Ποιο είναι το όνομα που παίρνει το νέο βρέφος της Βηθλεέμ; Ιησούς, που σημαίνει Σωτήρας. 

Όπως επεσήμανε ο Επίσκοπός μας στην πρωτοχρονιάτικη εγκύκλιό του που διαβάστηκε στην Θ.Λειτουργία: «Το πρώτο μήνυμα αυτής της Αγίας ημέρας είναι να μας υπενθυμίζει ότι ο Χριστός είναι ο Σωτήρας μας, η Πηγή της Ζωής, ο Αρχηγός και Άρχοντας της Ειρήνης και χωρίς Αυτόν τίποτα δεν συντελείται. Να μας πει, ότι δεν είναι κέντρον του κόσμου ο άνθρωπος, όπως διδάσκει ο γαλλικός άθεος Διαφωτισμός, αλλά ο Παντέλειος και Υπερτέλειος Θεός, ο Ένας, ο Άναρχος, ο Άχρονος και Αιώνιος, ο Σταυρωθείς και Αναστάς Κύριος. Αυτός που έλαβεν ανθρωπίνην μορφήν χωρίς να αλλοιωθεί η θεότητά Του.»

Την επιβεβαίωση του κηρύγματός της η Εκκλησία τη συναντά στα πρόσωπα των αγίων της. Το Χριστό μόρφωνε στην ύπαρξή του ο Άγιος Βασίλειος και Αυτόν προσπαθεί να μεταδώσει με το έργο του στους ορθόδοξους όλων των εποχών. Ο Μ.Βασίλειος είναι ο «ολοκληρωμένος άνθρωπος, ο θεωρητικός και πρακτικός συγχρόνως.΄΄Παιδείας γεγονώς απάσης έμπλεως΄΄, όπως τον υμνεί ο Δαμασκηνός και ΄΄ Άριστος εν πάσι τοις λόγοις αυτού΄΄, ‘όπως γράφει ο ιερός Φώτιος. Οι γενεές των ορθοδόξων τον ανευφημούν σαν το βασιλικό στολίδι της Εκκλησίας….και τα μικρά παιδιά… με απλή χαρά χαιρετίζουν τον Άγιο των ελληνικών γραμμάτων, που έρχεται από την Καισάρεια όχι με τα δώρα και τα παιχνίδια που συγκινούν σήμερα, μα με τα δώρα εκείνα που εκτιμούσε το δούλον Γένος.  Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρία, βαστά εικόνα και χαρτί, χαρτί και καλαμάρι. (Επισκόπου Διονυσίου Λ.Ψαριανού, ΜΑΡΤΥΡΊΑ ΙΗΣΟΎ ΧΡΙΣΤΟΎ)