4 Ιαν 2021

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

   «Αφού απολαύσαμε πριν φιλοξενίας δεσποτικής και αθάνατης τράπεζας μέσα στο φτωχό σπήλαιο, ας σπεύσουμε τώρα προς τον Ιορδάνη για να δούμε παράδοξο μυστήριο, που θα μάς προξενήσει την άνω λαμπρότητα.»(Ειρμός Θ’ ωδής αποδείπνου 4ηςΙανουαρίου).

        «Πιο λαμπρή και από τον ήλιο ήταν η γιορτή που πέρασε των γενεθλίων του Χριστού. Λαμπρή και ακτινοβόλα φαίνεται τούτη η γιορτή που έρχεται της θείας του Επιφανείας. Σε κείνη οι ποιμένες μαζί με τους Αγγέλους δοξάζοντας προσκύνησαν τον Ενανθρωπήσαντα Θεό, σε τούτη δε ο Ιωάννης αγγίζοντας με το δεξί του χέρι το Δεσπότη, έλεγε γεμάτος τρόμο: αγίασε εμένα και τα ύδατα, Συ που μόνος παρέχεις το μέγα έλεος». (Στιχηρό ιδιόμελο του πλ.β’ του όρθρου της 2ας Ιανουαρίου).Η απόδοση στη νεοελληνική των ύμνων βρίσκεται στο βιβλίο του π. Thomas Hopko, Χειμωνιάτικη Πασχαλιά)

            Κυριακή πριν από τα Φώτα σήμερα, και στη θεία Λειτουργία ο π.Δημήτριος ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή τόνισε αυτήν ακριβώς τη διάσταση που υπαινίσσονται οι ύμνοι: το πέρασμα από το ένα γεγονός της θείας Επιφάνειας στο άλλο. Οι γιορτές της Εκκλησίας δεν είναι απλά επέτειες ημέρες αλλά βίωση των γεγονότων της ζωής του Χριστού εδώ και τώρα. Οι συνέπειες τους έχουν για μάς μέγιστη σημασία: τη σωτηρία. Η βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη δείχνει την απόλυτη ταύτιση Του με τα αμαρτωλά δημιουργήματά Του. Ενώ δεν είχε καθόλου ανάγκη καθαρμού μπαίνει στο νερό για να μάς αναπλάσει και να μάς ανακαινίσει, εισάγοντάς μας στον καινούργιο κόσμο του Θεού