7 Φεβ 2021

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΤΑΛΑΝΤΩΝ

Αφήνοντας σιγά-σιγά τις εορτές της Θείας Επιφανείας (των Χριστουγέννων, των  Φώτων, της Υπαπαντής) πορευόμαστε για να συναντήσουμε τον Αναστημένο Χριστό. Η συνάντηση αυτή θα μας οδηγήσει στη χαρά και στο γιορτινό πανηγύρι του Κυρίου, στον καινούριο κόσμο της Βασιλείας του Θεού. Για να μας δείξει, λοιπόν, με τι μοιάζει η Βασιλεία του Θεού, το ιερό Ευαγγέλιο σήμερα μας αφηγήθηκε την παραβολή  των ταλάντων:

Ένας άνθρωπος φεύγοντας για ταξίδι, κάλεσε τους δούλους του και τους εμπιστεύτηκε τα υπάρχοντά του. Σε έναν έδωσε πέντε τάλαντα, σ΄ άλλον δύο,  σ΄ άλλον ένα, ανάλογα με την ικανότητά του. Όταν γύρισε ο κύριος μετά από πολύ χρόνο έκανε λογαριασμό μαζί τους. Αυτός που είχε λάβει τα πέντε τάλαντα εργάστηκε και απόκτησε άλλα πέντε και αυτός που πήρε τα δύο τα διπλασίασε. Ο κύριος τους είπε χαρούμενος: « Εύγε, καλέ και έμπιστε δούλε. Αποδείχτηκες αξιόπιστος στα λίγα, γι΄αυτό θα σου εμπιστευτώ πολλά. Έλα να γιορτάσεις μαζί  μου». Αυτός, όμως που είχε λάβει το ένα είπε στον κύριο, ότι έκρυψε το τάλαντό του στη γη για να μη το χάσει επειδή ήξερε ότι το αφεντικό είναι σκληρός άνθρωπος, αφού θερίζει από εκεί που δεν έσπειρε και μαζεύει από εκεί που δεν σκόρπισε. Ο κύριός του τον χαρακτήρισε πονηρό και οκνηρό, του επισήμανε ότι θα έπρεπε να βάλει τα χρήματά του στην τράπεζα για να κερδίσει τον τόκο και διέταξε να τον πετάξουν έξω στο σκοτάδι.

Η ζωή μας, η ίδια, είναι ένα μεγάλο δώρο που μας δίνεται από το Θεό. Όποιος αγωνίζεται και αναγνωρίζει το δώρο ως τάλαντο, αυτός έχει μπει στη χαρά του  Κυρίου του, ευχαριστώντας τον Δωρεοδότη. Όποιος όμως δυσφορεί για το δώρο και το βλέπει  ως βάρος ή χωρίς νόημα, αυτός ήδη ζει στο σκοτάδι.  Η παραβολή μας διδάσκει τη μεγάλη αγάπη του Θεού που θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν, δηλαδή να ζουν τον Παράδεισο, τη σχέση μαζί του ως δωρεά και ευλογία.